Systemy branżowe BRC Food

BRC Global Standard for Food Safety: Issue 6

BRC Food wyd.6 jest zestawem wytycznych, które obowiązują od stycznia 2012 r.

Standard BRC został stworzony przez liderów British Retail Consortium i jego członków, w odpowiedzi na zapotrzebowanie rynku, jako chęć wyeliminowania przez detalistów wielokrotnych i niezwykle czasochłonnych auditów, wykonywanych w zakładach dostarczających żywność dla sieci supermarketów pod własna marką. Przez wiele lat detaliści auditowali systemy bezpieczeństwa żywności (GMP, GHP, HACCP) u swoich dostawców, bezpośrednio przy liniach produkcyjnych.

Celem BRC jest określenie wymagań dotyczących bezpieczeństwa i jakości w zakładach produkujących żywność, która dostarczana jest do detalistów (sieci supermarketów). Format i treść Standardu są zaprojektowane tak, aby pozwolić ocenić dostawcę w jego siedzibie (jego system operacyjny, procedury) przez kompetentną "osobę trzecią", standaryzując w ten sposób kryteria bezpieczeństwa oraz monitorując procesy i procedury. Dosatwca zgadza się także na niezapowiedziane kontrole oraz roszczoną kontrolę pod względem alergenów.
Standard wymaga:
- zaprojektowanego i wdrożonego systemu HACCP
- efektywnie wdrożonego Systemu Zarządzania Jakością (ISO 9001) wraz z pełną dokumentacją kontrolowanego:

  • środowiska zakładu
  • schematu procesu
  • rejestru obowiązujących procedur
  • higieny personelu
  • Utrzymanie porządku i higieny
  • Wymagania w zakresie materiałów zawierających alergeny lub GMO
  • Kontrola operacji w produkcji
  • Szkolenia pracowników

BRC Food Globalny Standard ds. BezpieczeństwaŻywności ma terazprawie16.000certyfikowanych zakładów wponad 100 krajachna całym Świecie.
Wytyczne BRC najczęściej przedstawiają swoim dostawcom sieci taki jak:

Carrefour, Tesco, ICA, Metro ( w Polsce MAKRO) , Migros, Ahold, Wal-Mart and Delhaize.

Copyrights 2015 CDJ | Wykonanie: euforino-strony www!